Om niemand uit te sluiten
Op een toegankelijke website kan iedereen informatie vinden en lezen. Zo geef je gelijke mogelijkheden op het web en help je de digitale kloof te verkleinen. Toegankelijkheid is onmisbaar voor vele bezoekers en nuttig voor iedereen. Lees meer hierover in ons artikel Voor wie is toegankelijkheid belangrijk?
Websites toegankelijk maken helpt niet alleen mensen met een fysieke beperking toegang te krijgen tot informatie en diensten. Ook heel wat mensen zonder handicap hebben er baat bij.
Om technische redenen
Toegankelijkheidsrichtlijnen komen grotendeels neer op het volgen van webstandaarden. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee.
- Tijdsbesparing: het onderhouden, vernieuwen of doorgeven van een website neemt minder tijd in beslag als die toegankelijk is, onder andere door het scheiden van vormgeving (CSS) en inhoud (HTML).
- Compatibiliteit: websites zijn bruikbaar op meerdere besturingssystemen, browsers en toestellen. Ze volgen dezelfde standaarden en zijn compatibel met hulptechnologie.
- Snelheid en serverbelasting: code is overzichtelijk en compact. Pagina’s laden sneller in en de server wordt minder belast.
- Toegankelijke websites zijn beter geschikt voor kleine beeldschermen van smartphones en tablets.
- Ze scoren hoger in zoekmachines.
Om financiële redenen
Op een commerciële website doen meer bezoekers een aankoop omdat ze niet met obstakels geconfronteerd worden. Je bespaart bovendien kosten als gebruikers zelfstandiger zijn. Ze doen minder beroep op uw helpdesk, klantenservice en baliemedewerkers. Verder zijn de uitgaven voor onderhoud ook lager.
Door het verbeteren van de toegankelijkheid van je site vinden en gebruiken meer mensen de website. Veel inspanningen voor toegankelijkheid komen namelijk overeen met die voor zoekmachine optimalisatie. SEO leidt tot een toename van het aantal bezoekers en vergroot je marktaandeel.
Om te voldoen aan de wet
-
België heeft in juli 2009 het verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van de Verenigde Naties geratificeerd. Dit verdrag stelt dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als iedereen. Hierin wordt ook het recht op toegang tot informatie via het internet benadrukt. Wanneer geen of onvoldoende aanpassingen zijn gedaan om mensen met een handicap dezelfde toegang tot informatie en diensten te geven, is er sprake van discriminatie.
-
Alle websites en mobiele apps van de overheid moeten toegankelijk zijn. Dit is wettelijk verplicht sinds september 2020 voor websites en juni 2021 voor apps. Deze wetgeving is er gekomen door omzetting van de Europese richtlijn inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties .
-
Vanaf 2025 geldt een andere Europese richtlijn, de European Accessibility Act. Deze gaat o.a. over de toegankelijkheid van websites en apps van winkels, banken en telecom en producten zoals geldautomaten, smartphones en e-readers.
Meer lezen
Het W3C heeft deze verschillende business cases meer in detail beschreven op de pagina Developing a Web Accessibility Business Case for Your Organization.
Lees verder hoe je toegankelijkheid kan bereiken.
Reacties
Reageer als eerste