Websites, digitale documenten en apps voor smartphones zijn voor iedereen bruikbaar als tijdens de bouw de richtlijnen voor toegankelijkheid zijn gevolgd. Hoe pak je dat aan? Hoe breng je dit in praktijk?
Toegankelijkheid is een proces. Dat begint met toegankelijke keuzes maken. Als je verder bij de ontwikkeling rekening houdt met enkele aandachtspunten is toegankelijkheid nauwelijks extra werk. Aanpassingen achteraf nemen altijd meer tijd en moeite in beslag.
Keuzes
Bouw je een nieuwe site, kies dan zorgvuldig het CMS, het UI framework, de templates, modules en widgets. Veel werk op toegankelijkheidsgebied is al gedaan en u kunt het hergebruiken, maar helaas circuleren er ook heel veel ontoegankelijke scripts, frameworks en templates. Neem de toegankelijkheidscriteria dus mee bij deze keuzes. Onze erkende bouwers hebben bewezen dat ze toegankelijke websites kunnen afleveren dus als je voor één van deze bedrijven kiest, ben je zeker van een goede start.
Ook als je een script integreert (voor een evenementenkalender, een winkelkarfunctie, een fotoalbum in een lightbox, een uitklapmenu, een poll of enquête, een functie om de tekst te vergroten, ...), kies dan een toegankelijk exemplaar. Om u daarbij te helpen, schreven we blogartikelen over veelgebruikte widgets en op Github hebben we een aantal widgets geselecteerd die goed toegankelijk zijn.
Als je externe diensten integreert in uw site (vb. om een betaling af te handelen, om video te embedden, pagina's te delen via sociale netwerken, ...), kies dan een leverancier die aan de toegankelijkheidseisen voldoet.
Proces
Toegankelijkheid is een proces: start dat proces en zorg dat het niet stopt.
- Stop met het produceren van ontoegankelijke informatie. Laat u niet ontmoedigen door de berg ontoegankelijke documenten in uw archief. Het is al een grote stap als u vandaag beslist om daar niet nog meer ontoegankelijke documenten aan toe te voegen.
- Wacht niet met te testen op toegankelijkheid tot de hele site klaar is. Veel zaken zijn in een vroeg stadium te testen en dan gemakkelijker op te lossen dan later in de ontwikkeling. Bij agile development kunt u bijvoorbeeld na elke vijfde sprint toegankelijkheid op de agenda zetten.
- Toegankelijkheid is geen project met een einddatum. Blijf bij elke nieuwe keuze, elke toegevoegde pagina rekening houden met de toegankelijkheidsrichtlijnen.
Prioriteiten
Bestaande sites toegankelijk maken, is minder evident dan nieuwe toegankelijke sites te ontwikkelen. Kies prioriteiten en stel de bezoeker daarbij centraal.
- Begin met de navigatie: als die niet toegankelijk is, heeft toegankelijke inhoud geen zin
- Begin met de meest gebruikte onderdelen
- Begin met de elementen die op elke pagina terugkomen
Gedeelde verantwoordelijkheid
Zorg ervoor dat in je organisatie iemand verantwoordelijk is voor toegankelijkheid zodat er blijvend aandacht voor is. Zo weten de medewerkers ook bij wie ze terecht kunnen met vragen. Die verantwoordelijke kan altijd beroep doen op de expertise van AnySurfer.
Toegankelijkheid is niet enkel technisch. De beslissingen van grafici en marketeers hebbben ook een impact op toegankelijkheid. Vergeet hen dus niet te sensibiliseren. Redacteurs voegen teksten en documenten toe aan de website. Het is cruciaal dat zij daarbij ook toegankelijkheidsrichtlijnen volgen. Geef hen indien nodig de kans om opleidingen te volgen.
Stel eisen aan leveranciers
Als je de productie van bepaalde content uitbesteedt, vb. een filmpje, een afvalkalender, een magazine dat in PDF-formaat op je site zal verschijnen, specifieer dan in het contract dat het resultaat aan de toegankelijkheidscriteria moet voldoen.
Opnemen in het lastenboek garandeert helaas nog geen toegankelijk product. Controleer bij de levering ook of de voorwaarde van toegankelijkheid werd gerespecteerd. Daarvoor bestaan allerlei testtools maar die vertellen niet alles en het vraagt ervaring om de resultaten goed te interpreteren. Organiseer een gebruikersonderzoek met meerdere klanten of schakel AnySurfer in voor een expert review in de vorm van een audit of begeleidingstraject.
Hergebruik
Als je een bestaande module/widget kiest en de toegankelijkheid ervan verbetert, verbeter dan niet enkel jouw versie van die widget. Dien ook een bug in bij de maker of als de module op Github staat, verbeter ze dan bij de bron zodat wie na u komt er ook van kan profiteren.
Reacties
Reageer als eerste