Het World Wide Web Consortium (W3C) is de organisatie die standaarden opstelt voor communicatie over het internet. Dat gaat van HTML voor de structuur van je informatie, CSS voor hoe het er uitziet en veel technische zaken om servers efficiënt met elkaar te laten communiceren. W3C ontwikkelt ook de standaard voor toegankelijkheid onder de naam Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Bij AnySurfer hanteren we deze norm om te bepalen of een website of app toegankelijk is.
W3C besefte heel vroeg dat het internet ook voor mensen met een handicap een fantastisch medium is.
- Versie 1 van de Web Content Accessibility Guidelines was er al in mei 1999. Het is belangrijk om zo een standaard te hebben, maar als niemand hem kent, zal hij ook niet worden toegepast. Het promoten en uitleggen van die standaard is altijd de missie geweest voor organisaties als AnySurfer.
- Versie 2.0 van de standaard is gepubliceerd in december 2008. De inhoud was totaal verschillend van versie 1.
- In juni 2018 volgde een uitbreiding naar Web Content Accessibility Guidelines 2.1. Aan WCAG 2.0 is niets gewijzigd. Alle succescriteria van WCAG 2.0 komen ook in versie 2.1 voor. Om beter aan de noden van alle gebruikers te voldoen, zijn er nieuwe criteria toegevoegd.
- Op 5 oktober 2023 volgde Web Content accessibility Guidelines 2.2: er komen nieuwe succescriteria bij. Succescriterium 4.1.1 is verwijderd, nadat het in 2.1 al was vervallen.
- Sinds 12 juni 2024 is er een officiële Nederlandse vertaling: Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.2
WCAG bestaat uit testbare succescriteria verdeeld in drie niveau's: A, AA en AAA. Met de WCAG 2 Quick Reference kan je de succescriteria filteren op versie en niveau.
Om te voldoen aan de Europese richtlijn en de Belgische wetgeving moet een overheidswebsite voldoen aan de criteria van niveau AA.
Bij een AnySurfer audit testen we de website of app op alle succescriteria van Web Content Accessibility Guidelines 2.2 niveau AA.
Reacties
Reageer als eerste