CMS

Een content management system (CMS) laat u toe uw website te beheren (pagina's toevoegen, bewerken) vanuit één centrale plek. De toegankelijkheid van uw website staat of valt niet met het CMS dat u kiest. Het kan u wel ondersteunen (of hinderen) bij het publiceren van toegankelijke pagina's.

Het is onmogelijk om eenduidige uitspraken te doen over de toegankelijkheid van een CMS. Het hangt er vooral vanaf hoe u het CMS configureert, welke thema's en plugins u kiest. Enkele open-source CMS-en die zeker aandacht hebben voor toegankelijkheid zijn Drupal, Joomla en Wordpress. interessante bronnen over deze CMS'en.

Drupal Joomla Wordpress

"Communities" rond een CMS zijn heel belangrijk. Gebruikers helpen elkaar verder en ze dienen 'bugs' in waarop de makers aanpassingen of 'fixes' doen. Op die manier verbetert het systeem continue.

What You See Is What You Get (WYSIWYG)

Elk CMS komt standaard met een editor om inhoud in te voegen.

Dat kan een teksteditor zijn maar in meeste gevallen is het een WISIWYG-editor. De meest populaire zijn TinyMCE en CKEditor. In de blogpost geschikte WYSIWYG vergelijken we de twee.

screenshot CKeditor

De keuze van editor en de opties die een redacteur ter beschikking heeft, zijn van groot belang voor de toegankelijkheid van de gepubliceerde pagina's. Beperk de opties liefst tot het noodzakelijke:

  • invoegen van koppen (h2 tot en met h6), laat het CMS de paginatitel automatisch als h1 markeren
  • invoegen van lijsten (ul en ol)
  • afbeeldingen met alt-tekst toevoegen
  • links toevoegen
  • tabellen toevoegen (th en td)

Door alle andere toeters en bellen achterwege te laten, beperkt u de potentiële problemen die een redacteur kan veroorzaken.