Rudi Canters
Rudi Canters was een echte internetpionier. Met een engelengeduld wist hij zich als blinde een weg te banen op het wereldwijde web. DOS-programma's als Lynx en NetTamer, een elektronische brailleregel en een spraaksynthesizer vormden zijn instrumentarium. Uniek blijft dat hij het web ontdekte lang voor de grote 'internet boom'. Hij ontpopte zich al snel tot een ware HTML- en toegankelijkheidsexpert. Met deze ervaring en een bijzondere dosis idealisme heeft hij tientallen blinden en slechtzienden op het net geholpen.
Geestelijke vader
Jarenlang heeft Rudi gebroed op een idee dat van internettoegankelijkheid in Vlaanderen een begrip zou maken. In 2000 vond hij in Blindenzorg Licht en Liefde de geschikte partner om zijn idee in de praktijk te brengen. Op 18 april 2001 werd BlindSurfer opgestart. Via dit project kon hij zijn droom gestalte geven. Voor Rudi was geen inspanning te zwaar om dit project tot een succes te maken. Twee jaar na de opstart van BlindSurfer overleed Rudi helaas op veel te jonge leeftijd. Hij zal echter altijd de geestelijke vader van het project blijven.
Rudi's toekomstideeën
Rudi had nog heel wat toekomstplannen met het project:
- hij was een groot pleitbezorger van een integrale toegankelijkheid voor een zo breed mogelijke doelgroep,
- hij ijverde ervoor om toegankelijkheidsrichtlijnen te hanteren die zo nauw mogelijk aansluiten bij de concrete noden van de internetgebruiker,
- hij droomde ervan om webbouwers erkenning te kunnen geven voor het toegankelijkheidswerk dat ze doen.
De activiteiten die we verder uitbouwen, blijven schatplichtig aan Rudi's werk.
Interview met Rudi
Beluister een radio-interview met Rudi uit 2001 (MP3, 2,5 minuten)
Tekstversie van het interview
- Rudi
-
Ik ben bijna 20 jaar geleden, in januari 1982, visueel gehandicapt geworden. Voor mijn ongeval was ik loodgieter.
Ik ben eigenlijk met de computer begonnen in december 1988. Toen was er nog niet echt sprake van internet. In december '95 begon men hier en daar al een beetje te horen over internet. En ik ben altijd geneigd geweest om, als ik op één of andere manier informatie kan verzamelen zonder een beroep te moeten doen op derden, daar gebruik van te maken.
Bij het schermuitleesprogramma dat ik gebruik (Jaws voor Windows) zit standaard een softwarematige spraak. Dit programma gaat alles voorlezen wat ik op het scherm tegenkom. Verder is mijn computer zodanig ingesteld dat hij me van alles op de hoogte brengt. Als er bijvoorbeeld een mailtje binnenloopt, dan gaat er een sirene.
- Interviewer
-
Wil u ook eens beschrijven hoe zo'n brailleleesregel werkt?
- Rudi
-
De computer is net dezelfde als in de ziendenwereld, maar onder het toetsenbord staat er een toestel waarop ik 70 braillecellen ter beschikking heb. Wat doen die braillecellen? Daar waar ik met de cursor sta, gaat datgene wat de ziende op zijn scherm ziet, voor mij in braille. Bovendien gaat de spraak bijvoorbeeld ondersteunend werken door te zeggen wanneer er afbeeldingen te zien zijn.
- Interviewer
-
Wat vindt u nu eigenlijk het plezantste aan internetten; naar welke sites gaat u het liefst?
- Rudi
-
Als ik bijvoorbeeld wil weten wat er vandaag op TV is, kan ik dat op het internet vinden.
Verder lees ik graag 'Standby', dat is een samenvatting van het nieuws uit de krant De Standaard, die elke ochtend per mail binnenloopt en waarin elk artikel in een lijntje of drie samengevat wordt. Als ik dan heel het artikel wil lezen, dan kan dit door naar de website te surfen.
Voor blinden en slechtzienden is het internet een enorme informatiebron, waar je bijna alles kan op vinden wat je interesseert. Bovendien kan je deze informatie dankzij de gebruikte PC-aanpassingen dadelijk in een leesbare vorm voorgeschoteld krijgen.