Tekstversie presentatie Jan De Smedt op persconferentie oktober 2006
Dit is een tekstversie van de inleiding door Jan de Smedt, algemeen directeur van Blindenzorg Licht en Liefde tijdens de persconferentie op 11 oktober 2006.
Een goeiemorgen allemaal. Als directeur van Blindenzorg Licht en Liefde heb ik de eer om u in deze lokalen van Partena Ziekenfonds te mogen verwelkomen. Eerst en vooral bedank ik de heer Lauwers en de collega’s van Partena voor de gastvrijheid en voor deze bijeenkomst waar we de kans krijgen om u te vertellen over de evolutie die het AnySurferproject doorgemaakt heeft. Dank u voor de gastvrijheid.
Enerzijds hebben we vandaag de kans om u te kunnen informeren over het doel, de draagkracht en het project AnySurfer. Anderzijds is er een tweede gedeelte – de case study – waar we een concreet voorbeeld – de website van Partena – kunnen zien.
Er is een diverse groep samen vandaag. Enerzijds zijn er mensen van de pers. Welkom. Anderzijds zijn er een aantal vertegenwoordigers van organisaties die vandaag het label toegekend zullen krijgen. Dat is voor ons een belangrijke stap. Er zijn ook vertegenwoordigers van verschillende overheidsdiensten. U ook allemaal welkom, en ook de collega’s en sympathisanten.
Tussen de dag van de verdraagzaamheid en de internationale dag van het zicht zijn we goed geplaatst om u even in de wereld van toegankelijkheid van internet mee te nemen. Inderdaad: verdraagzaamheid is een staat van zijn. Om daartoe te komen, moeten we actief werken. We dromen van een samenleving waar er voor iedereen – op een of andere manier – in de structuur van onze dagelijkse manier van leven, een openheid actief is waardoor iedereen z’n plaats kan hebben. In zo’n doel – en dat is een actie – past dit project.
Het is interessant om in die speciale uitdaging van mensen die blind of slechtziend te zijn te vertoeven. Hoewel ik meteen ook moet zeggen – en dat is essentieel voor de uiteenzetting van vandaag – dat er ook vanuit de blinden- en slechtziendenwereld een actieve poging bestaat om om niet enkel de aandacht op hun uitdagingen te vestigen, maar ook de meerwaarde voor andere mensen met andere leesproblemen van technische aard naar voren te schuiven. Dit zijn inspanningen die voor een veel grotere groep mensen van toepassing zijn.
Dat is wat ik naar voren had willen brengen. Een redelijk aanpassing – zoals die reeds in de Belgische wet voorzien is – is nodig om ervoor te zorgen dat webinformatie voor iederen bereikbaar wordt. In dat streven zijn we hier bijeen en AnySurfer is hiereen een belangrijk project.
Ik geef het woord aan Jeroen Baldewijns. Een van de mensen, maar ook een grote drijvende kracht wat betreft ontwikkeling van technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden – en toegepast AnySurfer – om u hierover meer duiding te geven.