u bent hier

Niet alleen websites maar ook digitale documenten moeten toegankelijk zijn voor iedereen. De principes zijn voor alle bestandsformaten gelijk, maar de technieken om het doel te bereiken zijn in elk programma verschillend. Onze collega's van de Blind-d-mobiel schreven deze technieken uit voor het programma iBooks Author, de software waarmee je iBooks maakt.

Wat zijn iBooks?

iBooks zijn Apple's interpretatie van de ePub-standaard voor digitale boeken. De eerste versie van iBooks dateert uit april 2010 en was toen volledig conform die standaard. Bij de lancering van iBooks 2 in januari 2012 voegde Apple echter een aantal elementen toe aan het iBooksformaat die niet voorzien zijn in de ePub-standaard. Daardoor kan een iBook nu veel meer interactieve elementen bevatten, maar voldoet het niet langer aan de ePub-standaard.

Een iBook kun je lezen met de app "iBooks" die beschikbaar is voor:

  • iOS (iPhone, iPad, iPod touch) en deze app werkt prima met de spraak- en vergrotingsfuncties van deze toestellen
  • en voor Mac OS X (voor Mac-computers) maar helaas is de app hier niet zo toegankelijk voor VoiceOver-gebruikers.

Hoe maak je een toegankelijk iBook?

Pictogram van de app iBooks Author

iBooks maak je met iBooks Author, een gratis app, maar enkel beschikbaar voor Mac computers. Apple biedt met zijn iBooks Store een onlinewinkel aan waarin je iBooks te koop kunt aanbieden. Maar je kunt je iBooks ook gewoon aanbieden op je eigen website.

Bij het maken van het boek moet je met een aantal zaken rekening houden zodat het eindresultaat een toegankelijk iBook wordt. Deze technieken zijn beschreven in een ADOD-document. ADOD staat voor Accessible Digital Office Documents. In de ADOD-reeks zijn er handleidingen met toegankelijkheidstechnieken voor allerlei programma's. Aan die reeks zijn nu de technieken voor het produceren van toegankelijke iBooks toegevoegd. Het document is geschreven voor wie iBooks Author versie 2 gebruikt. Het document is ook in het Engels beschikbaar.

Dit werk hebben we gepresenteerd in Parijs tijdens de conferentie eBooks for everyone! An opportunity for more inclusive libraries. Op de conferentie-website zijn de paper en slides beschikbaar.

Reacties

Reageer als eerste

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.