Spam vermijden zonder captcha

Bart Simons op 31/01/2013 - 5 reacties

Captcha met vervormde woorden very en goopme

Spam bestrijden op je blog of je contactformulier doe je beter niet met een visuele captcha. Blinden kunnen de warrige letters en cijfers niet zien, slechtzienden en ouderen hebben het er vaak ook moeilijk mee, net als dyslectici. Ja, maar ik heb een audiovariant voorzien? Mooi, maar heb je er zelf al eens naar geluisterd? Is hij verstaanbaar?

Wat je wel kunt doen: filter spam op een andere manier dan door je bezoeker lastig te vallen met zo een opgave die niets te maken heeft met het formulier dat hij aan het invullen is. Gebruik een honeypot, houd rekening met de invultijd, gebruik een dienst als Akismet voor je blog en een goede spambeveiliging op je mailserver. Je kunt ook een vraag stellen waarvoor de bezoeker niet hoeft te kunnen zien of je kunt toch een verstaanbare audiocaptcha in elkaar knutselen. Maar daar help je geen doofblinde mee en voor dyslectici is het ook niet de droomoplossing. Vermeld in deze gevallen daarom toch ook gewoon een e-mailadres waar mensen terecht kunnen als ze er niet uit geraken.

Dit is de zeer bondige samenvatting van een nieuw artikel op deze website "spam vermijden zonder captcha". Toegankelijke antispam-technieken die nog niet in dit artikel zijn vermeld, mag u steeds melden in de reacties hieronder.

Reacties

Bart Simons schreef 7 jaar geleden

Het is alsof Google ons artikel gelezen heeft. Sinds enkele dagen is er bij het aanmaken van een nieuwe account een selectievakje bij de ReCaptcha gekomen "Deze verificatie overslaan (telefoonverificatie is mogelijk vereist)". Als je dit aanvinkt, moet je je telefoonnummer invullen en in de volgende stap kan je kiezen om een sms te ontvangen of opgebeld te worden:

Screenshot telefoonverificatie bij aanmaken van google account.

Wij kozen voor de tweede optie en kregen binnen enkele seconden een telefoontje van een onbekend nummer. We kregen de cijferreeks tweemaal voorgelezen door een goed verstaanbare Nederlands sprekende mannenstem.

Jan Luyten schreef 7 jaar geleden

Een handige en toegankelijke spambeveiliging staat op http://www.n-va.be/word-lid.

Je lost het eenvoudig wiskundevraagje op en vult het reseltaat in en OK.

mvg

Jan

Glenn Snel schreef 7 jaar geleden

Ik ben zelf ooit een captcha tegengekomen waarbij ik moest aangeven aan welk woord ik dacht bij het horen van een willekeurig geluid. Tot mijn verbazing had ik het in een keer goed. Toen ik het vervolgens nog een keer probeerde met een woord waar ik geen associatie in zag gaf hij deze inderdaad als incorrect aan.

Alleen doven zouden hier dan weer hinder aan kunnen ondervinden daarom is het altijd goed om meerdere alternatieven aan te bieden.

Bart Simons schreef 6 jaar geleden

Een andere techniek om de bezoeker van je website niet lastig te vallen met een captcha of rekensom of iets anders is dit anti-captcha script.

Gijs Veyfeyken schreef 5 jaar geleden

Google heeft reCaptcha veranderd in No CAPTCHA reCAPTCHA. Als Google je herkent (Advanced Risk Analysis), hoef je enkel een checkbox "I'm not a robot" aan te vinken. Als Google je niet vertrouwt, krijg je afbeeldingen te zien. Bijvoorbeeld, duid alle foto's van katten aan in een lijst van 9 afbeeldingen.