Spampreventie met Google's reCAPTCHA v2

Gijs Veyfeyken op 18/01/2017 - 5 reacties

Dit principe van spampreventie is simpel. Je moet een checkbox aanvinken om te bewijzen dat je een mens bent. En die checkbox is prima toegankelijk. Ook met het toetsenbord of een screenreader.

reCAPTCHA checkbox met label I'm not a robot

Maar soms is het aanvinken van de checkbox niet voldoende en vraagt Google om een extra handeling. Je krijgt een foto te zien die is opgedeeld in vierkantjes en je moet elk vak aanklikken dat een bepaald element bevat. Bijvoorbeeld alle vakken in de foto die een straatbord bevatten.

foto met 4 vakken die een verkeersbord voor fietsers en wandelaars bevatten

Dat is voor een slechtziende niet evident en voor een blinde onmogelijk. Daarom kan je ook voor een audiocaptcha kiezen via het icoontje van een koptelefoon.

De audiocaptcha zelf is altijd in het Engels. Je moet 5 cijfers in een invoerveld typen.

press play and enter the numbers you hear

Maar je mag er eigenlijk niet van uitgaan dat al je bezoekers Engelse cijfers makkelijk begrijpen. De taal van de interface past zich wel aan (aan de taal van de browser?).

De audiocaptcha start onmiddellijk na het activeren van de play-knop. Een screenreadergebruiker mist daardoor meestal het eerste cijfer omdat de screenreader dan nog aan het spreken is.

In onze testen moesten we meerdere en verschillende audiocaptcha's achter elkaar correct oplossen om geverifieerd te raken. Dit doet de slaagkans enorm dalen en neemt veel tijd in beslag. Het is ook verwarrend want je zou denken dat één audiocaptcha correct oplossen voldoende is.

Je krijgt de melding "Er zijn meerdere juiste oplossingen vereist - geef meer oplossingen op." De gebruiker denkt daardoor misschien dat hij meer dan 5 cijfers moet ingeven maar dat is niet het geval. De cijfers worden ook met verschillende stemmen voorgelezen, sommige met sterke vervorming. Voor slechthorenden zijn die moeilijk of onmogelijk te verstaan.

Google's ReCAPTCHA v2 is dus helaas zeer ongebruiksvriendelijk voor een screenreadergebruiker. Maar met het nodige doorzettingsvermogen geraakt een power-user er wel voorbij.

Iemand die slecht ziet en slecht hoort, zit wel volledig vast.

Tot slot is er nog de onvoorspelbaarheid op langere termijn. Je hebt geen controle over de code. Google kan dit morgen aanpassen in positieve of negatieve zin.

Is Google's reCAPTCHA technisch toegankelijk?

Ja, behalve voor mensen met een combinatie van een visuele en auditieve beperking.

Is het gebruiksvriendelijk?

Neen. Voor sommige gebruikers is het zeer moeilijk en omslachtig.

Is er een alternatief?

We zijn grote voorstander van spampreventie waar de bezoeker niets van merkt zoals werken met een honeypot of tijdsanalyse.

Reacties

Kim Bols schreef 3 jaar geleden

Ik krijg meermaals te maken met de problematiek van de captcha's bij de zoekopdrachten van Google. Ik krijg het aanvinkvakje ook (dat ik geen robot ben). Maar als ik dat aanvink, krijg ik alsnog de melding "an error has ocurred". Ik zoek dagelijks rond de 300 termen op in Google voor mijn vrijwilligerswerk, dus Google blokkeert me heel regelmatig meerdere uren ... :(. Ik merk dit met zowel Chrome als Internet Explorer trouwens.

Gijs schreef 3 jaar geleden

Dag Kim, ben je ingelogd op Google wanneer je zoekt?

Op hun help forum raadt Google het volgende aan:

  • Sign out of your account.
  • Clear your browser's cache and cookies.
  • Sign back into your account.
  • If you're unable to resolve your issue with Steps 1-3, please feel free to post a new question in our product forum

Bram schreef 3 jaar geleden

Wat met de nieuwe "invisible ReCaptcha"?

https://developers.google.com/recaptcha/docs/invisible

Gijs schreef 3 jaar geleden

@Bram, invisible ReCaptcha lost de problemen die we in de blogpost beschrijven niet op. Het enige verschil is dat de checkbox wordt weggelaten. Wanneer ReCaptcha denkt dat je een SPAM-bot bent, moet je voorbij dezelfde visuele of auditieve CAPTCHA geraken.

bart beusen schreef 1 jaar geleden

ik heb er ook vaak mee te maken om captchas in te vullen en de audiocptcha werkt niet. het is inderdaad voor een blinde of slechtziende niet gemakkelijk. daarom moet ik hulp vragen aan een ziende om met zijn of haar computer dit te doen.