u bent hier

Wat is het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je terugvindt op een affiche, in een tijdschrift, op een naamkaartje of bij een object in een museum. Een QR-code is bedoeld voor gebruikers van een smartphone en werkt als een soort snelkoppeling naar een webpagina of een visitekaartje. Het is de bedoeling dat je een specifieke app op je smartphone opent en de camera van je toestel op de QR-code richt. Van zodra een code in beeld is, zal de bijhorende webpagina of visitekaartje worden getoond op het scherm van je telefoon.

Voorbeeld van een QR-code

Een goed voorbeeld

Als blinde heb ik nog maar 1 keer gebruik gemaakt van QR-codes en dat was in het Rosenborg kasteel in Kopenhagen. Bij de meeste objecten staat daar een goed zichtbare QR-code. Als je die scant, kom je op de pagina van de mobiele website van het Rosenborg kasteel terecht, waar de uitleg over dat object staat. Erg handig want zo kon ik de informatie lezen met de vertrouwde stem van mijn iPhone.

Een voordeel van dit systeem ten opzichte van de klassieke audioguds die musea gebruiken, is dat je geen cijfertjes meer hoeft in te toetsen. Deze zijn vaak moeilijk leesbaar voor slechtzienden en meer en meer audiogudsen werken met een aanraakscherm waardoor blinden ze niet kunnen bedienen.

Voorwaarden

Het antwoord op de vraag of QR-codes handig zijn voor blinden heeft meerdere facetten:

  • Je moet een toegankelijke smartphone bij de hand hebben.
  • Je moet toegang hebben tot het internet.
  • Je moet weten dat er een QR-code staat.
  • Je moet de camera van je smartphone erop kunnen richten.
  • En dan is het nog maar te hopen dat de webpagina waar je terechtkomt toegankelijk is.

Toegankelijke smartphone

Smartphones zijn ook bij personen met een handicap snel in opmars. Het blijven dure apparaten en ze zijn lang niet allemaal toegankelijk, maar ze kunnen zeer interessante hulpmiddelen zijn. Blinden zullen vooral beroep doen op een synthetische stem die de inhoud van het scherm voorleest en slechtzienden kunnen doorgaans de teksten vergroten. Wat de mogelijkheden zijn van de verschillende platformen zullen we in een aparte blogpost wel eens uit de doeken doen. Voor dit verhaal volstaat de wetenschap dat meer en meer personen met een handicap over een smartphone beschikken, maar dat je er net als bij de gemiddelde burger zeker nog niet vanuit kunt gaan dat bijna iedereen er eentje op zak heeft.

Internettoegang

Om een QR-code te benutten, moet je in de meeste gevallen over internettoegang beschikken. Voor de meeste smartphonegebruikers zal dit wel het geval zijn, maar toeristen zullen het vaak hebben uitgeschakeld omwille van de hoge roaming tarieven.

De code scannen

Om te beginnen, een blinde weet simpelweg niet dat er een QR-code staat. Iemand zal hierop moeten wijzen en dan is het nog een hele kunst om blindelings de code goed voor de camera van de smartphone te krijgen. Plaatst u in een tentoonstelling een QR-code bij elk object, zorg dan voor een consistente positionering van de code, vb. altijd rechts onderaan.

Met de toegankelijkheid van de app om de code te scannen, valt het goed mee. Je hoeft geen foto te nemen. De functie wordt geactiveerd van zodra een code in beeld is.

Waar kom je terecht?

Als je erin geslaagd bent om de code te scannen, kom je doorgaans op een webpagina terecht. Het hele proces is pas geslaagd als deze pagina ook toegankelijk is. Toegankelijkheid van mobiele websites is hetzelfde verhaal als toegankelijkheid van websites die je in een browser bekijkt. De Web Content Accessibility Guidelines zijn hierop gewoon toepasbaar.

Reacties


QR coder

Een QR code zou een goed hulpmiddel kunnen zijn door audio toepassingen voor slechtzienden en blinden. Voor doven en slechthorenden zou bv Video via een QR code goed kunnen helpen.


cris

FYI: ook de QR code is met een akoestische versie aan evolueren. Nog wel experimenteel, maar de ontwikkeling is er: http://www.qtag.nl/nieuws/item/65/Naast+de+QR+code+komt+er+de+akoestische+barcode

Reageer

Velden met een * zijn verplicht.